Man - vrij : 09:00 - 17:00
085 273 59 10

Blog artikel

Eigen Huis Rentebarometer toont winstmarge banken

//
Geplaatst door
/
Reactie0
/
categorieën,

Vereniging Eigen Huis in actie tegen forse overwinsten op hypotheken
Geplaatst op 14 sep 2012 , bijgewerkt 14 sep 2012, 21:44 1 reactie

Persbericht Vereniging Eigen Huis.

Amersfoort, 14 september 2012 – Nederlandse banken berekenen hun klanten een kwart meer hypotheekrente dan nodig. Dit laat de Eigen Huis Rentebarometer zien die Vereniging Eigen Huis in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) introduceert. De barometer toont maandelijks de gemiddelde overwinst die banken bovenop de gebruikelijke winstmarge aan hun klanten verdienen. De Rentebarometer gaat terug tot mei 2009 en maakt een einde aan de onduidelijkheid die al jaren bestaat over marges op hypotheekrente.

Consument betaalt fors voor extra winst banken

Sinds februari 2011 is de extra winstopslag die banken de consumenten rekenen fors gestegen. Zo zou de gemiddelde hypotheekrente van 4,7 procent bij 10 jaar rentevaste hypotheken eigenlijk 3,7 procent moeten zijn. Die laatste rente komt ook meer overeen met de hypotheekrente in ons omringende landen. Door de extra winstmarge voor banken betaalt een huiseigenaar met een hypotheek van 250.000 euro ruim 200 euro bruto per maand meer en wordt het moeilijker gemaakt om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Een starter kan door deze hogere rente al snel enkele tienduizenden euro’s minder lenen.

Rentemarge na onderzoek direct weer omhoog

Opvallend resultaat van de Rentebarometer is de sterke fluctuatie van de rentemarge ten tijde van het NMa-onderzoek in augustus 2010, dat op verzoek van Vereniging Eigen Huis werd uitgevoerd. Al bij de aankondiging van het onderzoek hebben de banken hun winstmarges onmiddellijk verlaagd, om ze vervolgens direct na publicatie van het onderzoek weer sterk te verhogen. Inmiddels staan de winstmarges weer op een hoog niveau van 0,85 procentpunt. Het voordeel van de lage rente die banken zelf op de kapitaalmarkt betalen komt niet terecht bij de klanten, maar stroomt direct naar de eigen kas.

Petitie

Vereniging Eigen Huis vindt deze situatie onacceptabel en dringt er bij de politiek en de NMa nadrukkelijk op aan om in te grijpen. Iedereen die protest wil aantekenen tegen de hoge winstmarges op hypotheken kan de petitie tekenen op eigenhuis.nl.

Het televisieprogramma Zembla gaat vrijdagavond over de prijsvorming van Nederlandse hypotheken en de afspraken die daarover in 2009 zijn gemaakt. Vereniging Eigen Huis introduceert vanavond om 21:30 de Eigen Huis Rentebarometer op haar website. Hierin wordt de ontwikkeling van de overwinst op hypotheken maandelijks bijgehouden.