Man - vrij : 09:00 - 17:00
085 273 59 10

Blog artikel

Hypotheekrente: herzien, voordat rente verder stijgt?

//
Geplaatst door
/
Reactie0
/
categorieën,

Z24 Geld 23-02-2011

In 2004 en 2005 bevonden hypotheekrentes zich op een historisch dieptepunt. Als je destijds tegen een lage rente bent ingestapt, welke opties heb je dan bij het afspreken van een nieuwe rente?

Wie in 2005 z’n hypotheekrente vast zette voor een langere periode was, achteraf bezien, zeer gunstig uit. De hypotheekrentes zakten in het midden van het afgelopen decennium tot extreem lage niveaus.

Inmiddels zijn de hypotheekrentes weer wat opgelopen, zo valt te zien in deze grafiek met de gemiddelde rentes voor vaste perioden van vijf tot tien jaar.

Woningbezitters die hun hypotheekrente een paar jaar geleden op lage niveau’s hebben vastgelegd, voor zeg zeven jaar, zitten in de huidige markt met een lastig dilemma.

Risico hogere rente
Sinds een half jaar loopt de inflatie op, mede door stijgende grondstofprijzen. Daarnaast geven banken aan dat ze, als gevolg van strengere toezichtsregels, mogelijk hogere rente-opslagen moeten rekenen voor langlopende hypotheken.

Kortom, het is niet ondenkbaar dat langlopende hypotheekrentes nog verder stijgen. De gemiddelde vijfjaarsrente ligt, volgens gegevens van intermediair De Hypotheekshop, op 4,15 procent, en de gemiddelde tienjaarsrente op 4,93 procent.

Loont het om, met het oog op eventuele rentestijgingen, alvast vervroegd de hypotheekrente aan te passen, hetzij bij de eigen bank, hetzij door over te stappen?

Lees verder op Z24

Laat een reactie achter