Man - vrij : 09:00 - 17:00
085 273 59 10

Blog artikel

Pensioen: Aap uit de mouw

//
Geplaatst door
/
Reactie0
/

Telegraaf OverGeld 16-10-2012

AMSTERDAM – Het spel is op de wagen. Uw Beschikbare Premiepensioen is over tien jaar de helft minder waard. TROS Radar-terriër Antoinette Hertsenberg liet de directeuren van de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars in de uitzending van gisteravond kronkelen als wormen aan de vishaak. Hoewel beide heren tegengestelde belangen vertegenwoordigen, moesten ze toegeven dat er geen snars deugt van de jaarlijkse informatie over de stand van uw pensioen via een UPO (Uniform Pensioen Overzicht).

Die UPO’s geven een véél te rooskleurig beeld van de hoogte van je ouderdomspensioen op je 65e. Dat komt omdat die beschikbare premieregelingen uitgaan van een marktrente van 4 procent, terwijl die vandaag de dag maximaal 2,4 procent is. Tel je de tegenvallende beleggingsresultaten er bij op plus het achterwege blijven van een inflatie-compensatie, dan weet je dat het goed fout zit en soms al rekening moet houden met pensioenkortingen tot 25 procent.

Rentestijgingen tot 8 procent geven alleen maar verlichting, als de meestal daarbij horende inflatie wordt gecompenseerd door een indexering, zowel in de opbouw als in de uitkeringsfase. Ik durf te beweren, dat geen enkel Beschikbaar Premiesysteem daarin voorziet.

Lees verder op Telegraaf.nl