Man - vrij : 09:00 - 17:00
085 273 59 10

Blog artikel

PZO en BeFrank: Stel de PPI open voor zzp’ers

//
Geplaatst door
/
Reactie0
/
categorieën
Persbericht 31-08–2011
De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en BeFrank onderzoeken samen hoe de premiepensioeninstelling (PPI) open gesteld kan worden voor zzp’ers. De Nederlandse arbeidsmarkt telt inmiddels 722.000 zzp’ers, voor wie nu het pensioen vaak niet goed is geregeld. Omdat het pensioenstelsel is ontworpen voor werknemers, moeten zzp’ers uitwijken naar de individuele mogelijkheden in de ‘derde pijler’: verzekeringen en spaarregelingen. PZO en BeFrank bepleiten dat zzp’ers ook hun pensioen in de tweede pijler kunnen opbouwen, zodat voor deze groep mogelijkheid ontstaat om zich aan te sluiten bij een collectieve en vrijwillige pensioenregeling.

De PPI is een nieuwe pensioenuitvoerder op de markt die premieregelingen kan aanbieden en uitvoeren. De wens om een PPI te introduceren in Nederland is mede ontstaan vanuit de gedachte om concurrentie te bevorderen op de Nederlandse pensioenmarkt. Omdat een PPI alleen pensioenregelingen voor werknemers mag uitvoeren, is deze nu niet toegankelijk voor collectieven van zelfstandige ondernemers. En dat terwijl de PPI zijn oorsprong vindt in een Europese richtlijn, waar zelfstandigen specifiek wél in opgenomen zijn.

Esther Raars-Coster, voorzitter PZO, benadrukt waarom het van belang is om zelfstandigen ook deze mogelijkheid te bieden. “Er moet meer innovatie komen, de mogelijkheden voor zzp’ers om een goed pensioen op te bouwen zijn nu te beperkt. PZO maakt zich hard voor pensioenregelingen die goed afgestemd zijn op de wensen van zzp’ers. Zzp’ers willen: flexibiliteit, vrijwilligheid, toegankelijkheid en transparantie. PZO is geen voorstander van een verplichte pensioenregeling voor ondernemers, zoals aansluiting bij een pensioenfonds, omdat dit niet past bij het ondernemerschap. Vrijwilligheid blijft het uitgangspunt.”

Folkert Pama, directievoorzitter van BeFrank vult aan: “wij zijn de eerste premiepensioeninstelling van Nederland.Met onze online dienstverlening heb je inzicht in de pensioenafspraken, de pensioenbeleggingen, beleggingskosten en de ontwikkeling van je pensioen. Bovendien kan je individuele keuzes maken en bepalen hoe je pensioen wordt belegd. Zo krijg je zelf de regie over je eigen pensioen. Dit sluit goed aan bij de behoefte van zzp’ers. BeFrank kan en wil de zzp’er bedienen bij de pensioenopbouw, maar mag dit alleen niet, omdat de wet nog aangepast moet worden. Nu is de politiek aan zet om deze innovatie mogelijk te maken.”

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)
Met meer dan 20.000 leden is de PZO de grootste belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. PZO behartigt de collectieve belangen van de leden in politiek Den Haag. Daarnaast ondersteunt PZO haar leden met onder meer een juridische helpdesk en andere ledendiensten, zoals collectieve verzekeringsarrangementen. De vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers is opgericht in 2002.

BeFrank
BeFrank, is de eerste premiepensioeninstelling van Nederland. Een nieuwe pensioenuitvoerder, die de markt wil openbreken. BeFrank biedt collectieve pensioenen met individuele beleggingskeuzes, tegen lage kosten. BeFrank biedt een eenvoudig product met heldere communicatie en online dienstverlening.

Lees ook de blog van Folkert Pama, directievoorzitter van BeFrank.

Laat een reactie achter