Man - vrij : 09:00 - 17:00
085 273 59 10

Blog artikel

Overwaarde Hypotheek biedt financiële ruimte tegen aantrekkelijke voorwaarden

//
Geplaatst door
/
Reactie0
/
categorieën

Een eigen huis is een belangrijk bezit. Het geld zit weliswaar vast ‘in de stenen’, maar het geeft een goed en veilig gevoel om te hebben. Logisch dus dat u hier verstandig mee omgaat en uw huis niet wilt verkopen. Met de nieuwe Overwaarde Hypotheek kunt u vanaf AOW-leeftijd echter zowel een deel van uw overwaarde benutten als in uw huis blijven wonen. Zonder uw huis te hoeven verkopen.

Waar willen mensen hun overwaarde voor gebruiken?

Uit onderzoek blijkt dat mensen goed weten waar ze hun overwaarde voor zouden willen gebruiken:

„ Kind financieel steunen

„ Aanpassing huis om later langer zelfstandig te kunnen blijven wonen

„ Huis verduurzamen

„ Inkomen verhogen

Voordelen Overwaarde Hypotheek

„ Geen extra maandelijkse uitgaven

„ Huis blijft uw eigendom

„ Opgenomen bedrag vrij te besteden

„ Af te sluiten naast een andere hypotheek (waar die ook loopt)

„ Risico op restschuld voor rekening van ABN AMRO

Ook voor u?
U kunt (met uw partner) de Overwaarde Hypotheek afsluiten als u een eigen huis met overwaarde heeft en als u (allebei) de AOW-leeftijd heeft. U kunt de Overwaarde Hypotheek afsluiten naast uw (eventuele) bestaande hypotheek, waar die ook loopt.

Hoe werkt de Overwaarde Hypotheek?

U bedenkt eerst welk bedrag u nodig denkt te hebben. En of u dit maandelijks of in een keer wilt hebben. We berekenen vervolgens of dit mogelijk is, door bijvoorbeeld te kijken naar de waarde van uw huis en de eventuele hypotheek die u nog heeft. Natuurlijk zorgen we er daarbij voor dat u niet meer geld opneemt dan verantwoord is. U kunt de Overwaarde Hypotheek afsluiten naast uw (eventuele) bestaande hypotheek, waar die ook loopt.

Verrekening kosten De rente die we maandelijks voor de Overwaarde Hypotheek rekenen, wordt opgeteld bij het hypotheekbedrag, net als de rente over de rente. U hoeft deze rente dus niet maandelijks aan ons te betalen, maar uw totale hypotheekschuld wordt wel hoger. Pas als u overlijdt (of de langstlevende partner), moet de totale Overwaarde Hypotheek aan ABN AMRO terugbetaald worden. Uw huis blijft uw eigendom en u kunt er gewoon in blijven wonen. Is uw hypotheek in de loop der jaren hoger geworden dan de waarde van uw woning? Dan is de restschuld voor de Overwaarde Hypotheek voor onze rekening zodra u (of uw nabestaanden) de woning verkoopt.

Een voorbeeld van een maandelijkse opname in cijfers…

Waarde van uw huis € 350.000

Uw 1e hypotheek       €   50.000

Overwaarde               € 300.000

 

Uw Overwaarde Hypotheek (OH)

Maandelijkse opname van   € 500

gedurende 10 jaar                € 60.000*

Rentevaste periode              10 jaar

Hypotheekrente                    2,9%

* € 500 x 120 maanden

 

Na 10 jaar is de situatie als volgt:

Waarde van uw huis              € 350.000

Uw hypotheek + OH + rente € 119.538 **

Overwaarde                           € 230.462

** € 50.000 + € 60.000 + € 9.538

 

Zijn er ook nadelen? Dit product heeft geen ‘addertjes onder het gras’. Er zijn wel risico’s. Bedenk goed voor uzelf of u deze risico’s als nadeel ervaart.

Maandelijkse opnames niet levenslang

Wilt u uw overwaarde maandelijks opnemen? Kies dan een rentevaste periode tussen de 10 en 20 jaar en bedenk daarnaast hoelang u dit maandelijkse bedrag wilt. Dat mag ook korter zijn dan de rentevaste periode – bijvoorbeeld 5 jaar – maar niet langer. Een levenslange maandelijkse opname is echter niet mogelijk.

Lagere erfenis

De erfenis die u in de toekomst nalaat, wordt lager omdat u met de Overwaarde Hypotheek een deel van de overwaarde van het huis al heeft gebruikt.

Nieuwe partner

Mocht u tijdens de looptijd van de Overwaarde Hypotheek een nieuwe partner krijgen, dan kan hij/zij deze hypotheek na uw overlijden niet voortzetten. Dit geldt ook voor eventueel inwonende kinderen. Bij uw overlijden moet(en) hij/zij de Overwaarde Hypotheek aan ABN AMRO terugbetalen. En eventueel vervolgens zelf een nieuwe Overwaarde Hypotheek afsluiten.

Kleiner huis en nieuwe hypotheek?

Wilt u in de toekomst misschien een kleiner huis kopen? Dit kan lastiger zijn. Omdat u al een deel van de overwaarde gebruikt heeft, kunt u dan namelijk minder overwaarde inbrengen voor een nieuwe hypotheek.

De adviseurs van Totaaltransparant leggen graag uit wat deze hypotheekvorm voor u kan betekenen. Komt u gerust langs voor een vrijblijvend gesprek hierover op ons kantoor aan de Van Beethovenlaan 69 B in Voorschoten, of neem even contact op via de mail of bel 085 2735910